De 11 debattenSchrijf mee het programma van Groen over de relatie tussen overheid, burgers, ondernemers en het middenveld op vlak van mobiliteit, zorg en economie.

Registreer je en laat je stem horen

Wakkere burger, tomeloze vrijwilliger, actief in het middenveld, lid van Groen, geëngageerde ondernemer, bevlogen expert of gepassioneerde ambtenaar?

Voor ons telt elke doener. Registreer je nu en leg je ei, samen broeden we het uit.

Registreer je
7 Comments

 1. Debat 12  Is het drastische verhogen van de voertuigen-brandstofprijs een oplossing om af te geraken van files, CO2 pollutie en vele ongelukken ?

  Debat 13 Is het afschaffen van elke wedde voor politieke mandaten de enige remedie om af te geraken van de graaicultuur van de "beroepspolitici" ?

  Debat 14 Is het beperken van politieke mandaten in de tijd de enige remedie om af te geraken van het verlammend politiek opportunisme ?

  Debat 15 Is het drastisch verminderen van het aantal Belgische politici de enige remedie voor de verlammende praatbarak en kibbelcultuur van nu ? 

 2. Waarom 5 kostelijke regeringen?

  Waarom de laagste pensioenen van Europa? (na 42 werkjaren en afgetopt op 56000 € per jaar inkomen/gewerkt)

  Waarom de hoogst kostende diensten van Europa? GSM, Internet, medicijnen, huur, ...

  Waarom Turteltax?

  Waarom al die vele dure inter-comunales?

  Waarom extreem hoge wedde politiekers en amtenaren, hun vroeg pensioen,...?

  Waarom politiekers die niet luisteren en weten wat er leeft bij de mensen?

  1. Wat volgt is een bescheiden mening en slechts een persoonlijke visie.

   Het verschijnsel van de vele politieke mandaten in ons landje is er gekomen door het traditionele gebrek aan eensgezindheid bij de Belgen. We zijn een erg jong landje met weinig  authentieke samenhorigheid. Anderzijds heeft het geredekavel van de vele politici ons toch behoed voor dictatuur, burgeroorlog en bloedige revoluties.

                               

   De talrijke mandatarissen zijn wel erg kostelijk omdat iedereen een deeltje van de koek voor zich wil hebben. Wafelijzer-politiek, dorps-en  vriendjespolitiek, al dan niet geacteerde kibbelpartijen zijn de bijna dagelijkse symptomen van de vergroeiing van onze democratie.

   Het hoger ambtenarenpensioen, volledig aan 60/65 jaar afhankelijk van de overheidsdienst en de generatie waartoe men behoort en thans ook naar 67 gebracht., is het resultaat van "de uitgestelde wedde". Een hoger opgeleid ambtenaar verdient een ganse loopbaan aanzienlijk minder dan bij een privaat werkgever.

   Zoals elke menselijke inbreng, veroudert ook een democratisch systeem en begint er "sleet" op te komen.  


   1. een idee

    openbaar Parkeren in België

    ik stel voor alle auto per jaar een keer extra parkings betalen voor ganse België

    gedaan met boeten

    gedaan met palen

    gedaan met administratie

    gedaan met beperking

    gedaan met kosten door gemeente en stad 

    gedaan met stres 

    gedaan met onmenselijke manier aanpakken      

 3. Kunnen we vragen aan overheden, ook lokale zoals steden en gemeenten, om correct om te gaan met natuur? Mag er in elke deelgemeente een veteranenboom of een solitaire boom doorgroeien, zonder geamputeerd te worden? Mogen open ruimtes natuurlijker ingericht worden, naargelang de context waarin ze zich bevinden? Krijgt de kust weer een natuurlijke duinengordel? Mogen waterlopen natuurlijke oevers krijgen? Willen overheden een voorbeeld zijn van hoe er goed wordt omgegaan met natuur?

  1. Rita Van de Voorde, je pleit voor een actievere rol van de overheid. Zet je discussie gerust verder onder het Debat: Hebben we de overheid eigenlijk wel nodig? Ik vermoed dat je antwoord op die vraag ja is als je vindt dat die moet instaan voor meer natuur? Alvast dank om daar verder te debatteren!

 4. Nu ook weer jaarlijkse index aanpassing huur appartement , het pensioen werd echter niet aangepast, waarom niet?